‘Opleiden van zij-instromers doen we met Werk en Vakmanschap’
De arbeidsmarkt voor technisch personeel is krap. Dat merkt ook ITBB. Het opleiden van zij-instromers biedt een oplossing, maar dan wél met een goede partner. Die vond ITBB in Werk en Vakmanschap. Klaas Knol, hoofduitvoerder/projectleider Woningbouw is enthousiast. Aan de hand van het door ons vooraf geschetste profiel worden geschikte kandidaten aan ons voorgesteld. Daarnaast zorgt Werk en Vakmanschap voor coaching en begeleiding in het verdere traject. Dat werkt uitstekend. Wij hebben via Werk en Vakmanschap vijf leerlingen in dienst. Bovendien hebben we inmiddels één kandidaat, na een opleidingstraject van anderhalf jaar, overgenomen op onze eigen payroll.”
ITBB is een middelgroot installatiebedrijf met vestigingen in Heerenveen Groningen en Zwolle. Met circa 200 medewerkers is het bedrijf actief in de elektrotechniek en klimaattechniek in zowel woningbouw als utiliteit. Maar het installatiebedrijf doet meer en heeft onder andere een afdeling service en onderhoud , industrie en een eigen ingenieurs- en adviesbureau. Het team van Klaas is met name actief in de woningbouw. Dat vergt een bepaald type mensen. “Als je als elektromonteur in de woningbouw werkt, heb je vaak te maken met seriematig werk. Dit betekent een herhaling van werkzaamheden. Tegelijkertijd zijn deze werkzaamheden ook weer afwisselend en behoorlijk taakstellend. Dat betekent dat je gewoon flink moet kunnen doorwerken. Gebeurt dit niet, dan valt dit in de vereiste dag en weekproductie direct op.
Van intake naar proefweek
Kortom, wie niet bang is om te werken, tegen een stootje kan en durft door te zetten, krijgt bij ITBB een kans. “Als consultant Rieuwert Braaksma van Werk en Vakmanschap een geschikte kandidaat heeft en we hebben ruimte in onze formatie, dan heb ik altijd eerst een vrijblijvende intakegesprek. Als het gevoel van beide kanten positief is dan nodig ik de kandidaat uit voor een proefweek. Daarbij loopt hij of zij een week onbezoldigd mee om kennis te maken met het werk. Niet iedereen is geschikt voor dit werk. Sommigen haken na een dag af, anderen blijven en willen graag starten. Is dat het geval, dan regelt Werk en Vakmanschap dit i.o.m. ITBB. Kandidaten krijgen werkkleding en gereedschap van ITBB, gaan bij Werk en Vakmanschap op de payroll en starten met een bbl-opleiding zodra dat mogelijk is.”
Prettige zekerheid van een baan
Klaas vertelt dat deze manier van werken voor alle partijen interessant is. Voor ITBB omdat het bedrijf wordt ontzorgt. Voor de kandidaat omdat er de zekerheid is dat ze terug kunnen vallen op het vangnet van Werk en Vakmanschap mocht er toch geen match zijn. “Zij-instromers zeggen over het algemeen hun baan of uitkering op. Om die reden is het prettig de zekerheid van een baan bij Werk en Vakmanschap te kunnen bieden.” De kandidaten die bij ITBB aan de slag gaan, worden nauwlettend begeleid door Werk en Vakmanschap. “We evalueren regelmatig. Dat is belangrijk. Eigenlijk is het zo dat wie ervoor wil gaan en dat ook laat zien, het hier zeker redt.”